Jak na úsporné a efektní osvětlení fasády? Řešením jsou LED technologie

Zatímco v městských ulicích jsou veřejná svítidla důležitá především z bezpečnostních důvodů, osvětlení fasády historických budov má i dekorativní význam. Vhodně zvolená svítidla podtrhnou zajímavé architektonické detaily a vytvoří působivé barevné efekty, které zvýší atraktivitu celé ulice i městské čtvrti.

Ještě před dvěma stovkami let zůstávaly po soumraku ulice většiny evropských měst zahaleny do tmy. Brzy poté v nich však začaly zářit plynové lampy a zanedlouho i žárovky a výbojky, které jsou dnes postupně nahrazovány moderními LED svítidly. Ta zajišťují nejen nasvícení silnic a pěších či cyklistických stezek, ale i působivé osvětlení fasád nejvýznamnějších budov a architektonických památek.

Moderní osvětlení fasády městských budov snižuje světelné znečištění

Noční pohled na osvětlenou Eiffelovu věž, operu v Sydney nebo mrakodrapy na Manhattanu je nezapomenutelným zážitkem. Některé historické budovy dokonce vypadají lépe v noci než během dne – zkuste se večer projít Paříží a sledovat, jak se osvětlené fasády domů odrážejí v řece Seině.

Správné osvětlení budov ve městě však není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Umělé světlo totiž nesmí působit rušivě, zkreslovat proporce budovy ani zasahovat do celkové architektonické kompozice stavby a jejího okolí. Časy, kdy se k osvětlení fasád městských domů využívalo extrémně silné světlo, jsou už naštěstí dávno pryč. Dnes se krása historických budov zvýrazňuje především bílým světlem s různými teplotami barev, které dotváří atmosféru místa.

Moderní osvětlení budov: Dubai Frame

Osvětleny často bývají pouze ty nejdůležitější budovy, jakou jsou kostely či radnice, přičemž ostatní domy nejsou záměrně vůbec nasvíceny. Významné budovy tak lépe vyniknou a zároveň je tento úsporný způsob osvětlení levnější a také šetrnější k životnímu prostředí. Omezení světelného smogu je navíc přínosné pro zachování přirozeného denního rytmu lidí i zvířat.

LED technologie snižují náklady na venkovní osvětlení budov

Mezi nejnovější technologická řešení, která účinně snižují výdaje za městské osvětlení, patří světelný systém Philips CityTouch. Ten umožňuje neustálé sledování technického stavu všech nainstalovaných svítidel a pomáhá tak omezovat náklady na jejich údržbu. Správci se mohou k systému snadno připojit pomocí chytrých mobilních zařízení a okamžitě reagovat na případnou poruchu. Náklady za elektřinu pak snižuje naprogramování časů, kdy se mají svítidla zapínat a vypínat.

Významných finančních úspor za venkovní osvětlení lze dosáhnout i pouhou výměnou klasických žárovek, výbojek a halogenových svítidel za úsporná LED svítidla. Ta navíc vynikají i dlouhou životností, díky čemuž není nutné je tak často kontrolovat a vyměňovat. To je výhodné nejen z ekonomických, ale i praktických důvodů – na vysokých budovách totiž mohou manipulaci se svítidly provádět jen specializovaní odborníci a navíc při ní hrozí poničení historické fasády.

Z barevně osvětlených budov jsou nadšeni turisté i místní

Při osvětlení domů venkovními LED svítidly je možné využít širokou paletu odstínů a zdůraznit tak architektonické detaily zajímavých budov světelnými efekty.

Pomocí LED osvětlení lze však v originální umělecké dílo proměnit i místo, které by samo o sobě nebylo příliš atraktivní. Důkazem je populární světelná atrakce Madridu – interaktivní obrazovka tvořená LED diodami, která se nachází na stěně jednoho z domů ve čtvrti Barrio de las Letras. Digitální světelná stěna je využívána k promítání uměleckých děl a při oslavách či dalších veřejných akcích. Neobvyklé lákadlo zvyšuje atraktivitu celé oblasti nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele.

Při výběru venkovního osvětlení na dům jsou nejlepší volbou moderní technologie

Venkovní LED svítidla nasvítí fasádu každého domu nejen úsporně a šetrně k životnímu prostředí, ale i efektně. Snadno totiž vytvoří originální světelné kompozice nebo cíleně zdůrazní zajímavé prvky osvětlené budovy. Večerní procházka po nasvíceném městě se tak stává opravdovým zážitkem, který umožní místním i turistům vnímat krásu městské architektury jinak než během dne.

Související články

Co je světelný smog a jak vzniká světelné znečištění

Setkali jste se s pojmem světelný smog nebo světelné znečištění? Boj se světelným znečištěním lze vyhrát díky moderním technologiím. Více v článku!

Společnost Signify je jednička na trhu s osvětlením

Signify je už řadu let lídrem a průkopníkem na trhu s osvětlením. To vše díky inovacím a udržitelnému rozvoji. Zjistěte více o společnosti a cílech do budoucna.

"Návod, jak správně osvětlit sportoviště"

Průvodce správným osvětlením vnitřních i venkovních sportovišť. Přečtěte si návod jak správně nasvítit sportovní plochu stadionu, haly nebo celého sportovního areálu, abyste dopřáli dokonalý zážitek jak sportovcům, tak divákům.